lauantai 23. heinäkuuta 2011

Heinäkuun luontokuva

Hankin ensimmäisellä lomaviikollani rakot molempiin kantapäihini ja opin kirjaimellisesti kantapään kautta (kuten isäni jaksaa vitsikkäästi muistuttaa) että saappaisiin on aina laitettava sukat riippumatta siitä miten paljon saappailla on kävellyt. No, seuraavan kerran olen viisaampi ja laitan saappasiin sukat ja villasukat, vaikka mittari näittäisi kuinka helteisiä lukemia tahansa.

Mutta miten rakot kantapäissä liittyvät tämänkertaiseen aiheeseeni eli heinäkuun luontokuvaan? Vastaus kuuluu, että paljonkin. Rakkojen vuoksi en nimittäin voinut koko lomani aikana kävellä muilla jalkineilla kuin varvastossuilla tai avojaloin ja metsään menemisestä en voinut erämaavaellukseni jälkeen unelmoidakaan. Tästä syystä saatoin ottaa luontokuvia ainoastaan polkujen varsilta tai paikoista, jonne saatoin astella kivuttomasti varvastossuilla tai ilman.

Rakkojen takia luontokuvien päätähdiksi nousivat hyönteiset arkisessa ympäristössään. Linnunpoikasetkin pääsivät kisaan mukaan, mutta muita suurempia eläimiä näissä kuvissa ei tavata. Oletteko valmiit valitsemaan suosikkinne heinäkuun luontokuvaksi? Tässä tulevat ehdokkaat!

Heinäsirkka
Kuva heinäsirkasta tallentui digikamerani muistiin ensimmäisenä. Heinäsirkka hyppäsi lehdelle ja ennätin ottaa siitä vain tämän yhden kuvan. Onneksi se onnistui, koska toista tilaisuutta ei olisi ihan heti tarjoutunut. Heinäsirkat ovat nopeita!

Tämä nokkosperhonen pyrähteli suvun vanhan maatilan kukkivissa pensaissa.

Nokkosperhonen
Kasvikuntaa edustakoon kuva Lumpeen kukasta, jonka nappasin "Korpijärven" matalasta rannasta.

Lumpeen kukka
Tämä kukka ja kimalainen löytyivät onkikaverini kasvimaalta

Kukka ja kimalainen
Valkoinen perhonen poseerasi mielellään ja kuvasta tuli huipputarkka!

Valkoinen perhonen
Ei kun lisää perhosia kehiin! Tämä tumma kaunotar viihtyi metsäisillä hiekkateillä ja niitä reunustavissa kukissa.

Tumma perhonen
Alla oleva pilkullinen perhonen maastoutui suojavärinsä puolesta parhaiten kivikkoon ja joi mettä vaatimattomammista luonnonkukista.

Pilkukas perhonen
Se perhosista tällä kertaa. Ehdottomasti vaativampi kuvauskohde oli turkoosin musta korento, joka lenteli muiden lajitoveriensa kanssa kukkivissa vesikasveissa. Tämän kuvan vuoksi jouduin kahlaamaan kamera kädessäni vyötäröäni myöten veteen. Onneksi en liukastunut!

Turkoosi korento
Kehäkukat suvun vanhalla maatilalla kiinnostavat kaiken maailman pörriäisiä. Tämä otus halusi välttämättä poseerata minulle ilmaan jähmettyneenä.

Kehäkukka ja  pörriäinen
Toiseksiviimeistä kuvaa te kaikki olette varmasti osanneet jo odottaakin. Harmaasieppopariskunnan hurmaavat kolme poikasta! Hienoja poikasia kerta kaikkiaan!

Poikaset
Lopuksi vähän huumoria... tai siis viimeinen vakavasti otettava ehdokas. Pyöräilin tänään mökkitietä ja olin vähällä ajaa tämän lihavan toukan päälle. Onneksi sain ajoissa jarrutettua ja ajettua pyörän sivummalle. Palasin tietysti heti uteliaana katsomaan maassa ryömivää otusta ja nappasin siitä lukuisia kuvia. Minulla ei ole aavistustakaan mikä tämä toukka on, mutta jos tuon naaman on tarkoitus pelottaa petoeläimiä niin... Minua lähinnä nauratti! Jouduin vähän härnäämään ja nostelemaan toukkaa, jotta sain sen esittelemään komeaa naamatauluaan kameralle. Lopuksi pyysin toukalta kiltisti anteeksi ja siirsin sen turvalliseen paikkaan kauemmaksi tieltä. Koska en osaa nimetä toukkaa, olkoon sen nimi Toukka Sontakärsä.

Toukka Sontakärsä
Näistä ehdokkaista teidän pitäisi nyt valita heinäkuun luontokuva vuosimallia 2011! Vastausaikaa on tällä kertaa kaksi viikkoa, koska blogistaniassa on lomakauden aikana tavallista hiljaisempaa. Tällä kertaa saatte äänestää vain yhtä kuvaa. Voittaja saa paikan blogini sivupalkissa auringonlasku-kuvan alapuolelta. Kiitos osallistumisesta jo etukäteen! Olisin myös iloinen, jos lukijoideni joukosta löytyisi joku hyönteistuntija, joka osaisi määrittää lajin niille hyönteisille, joita minä en tuntenut. Tuo hassu toukka kiinnostaisi minua erityisesti!

11 kommenttia:

Jere/Words Like Turds kirjoitti...

Kirjoittaessa tulee monesti uitua mielen tummissa vesissä, mutta siinä pysyvät yleensä housut kuivana ainakin käytännön tasolla; valokuvaamisessa vaarat ovat ilmeisesti hieman moninaisemmat (viitaten tuohon korentokuvan tekstiin)...

Rooibos kirjoitti...

Kukka ja kimalainen = ruiskukka ja kimalainen

Valkoinen perhonen = Naurisperhonen

Tumma perhonen on mysteeri - minäkin bongasin näitä mökkipihalta, mutta hyönteiskirja ei tunnista ja netistäkään ei meinaa löytyä. Ruijanokiperhonen on lähellä, mutta asuinympäristö ei täsmää ainakaan minun havaintoihini ja muut nokiperhoset eivät ole niin lähellä ulkonäöllisesti. Toivottavasti joku tämän tunnistaa!

Pilkukas perhonen on joku sinisiivistä.

Kehäkukan pörriäinen taas on joku kukkakärpäsistä.

Satakieli kirjoitti...

Jerelle: Uintireissuhan siitä loppujen lopuksi tuli! :) Onneksi korentoja oli järvellä sen verran paljon, ettei sopivaa kohdetta tarvinnut kauaa kamera kädessä odotella.

Erityisen haasteelliseksi kuvaamisen teki veden jatkuva liike. Useimmiten kuvasta tuli kauhean epätarkka tai sitten korento karkasi aallon mukana kuvasta kokonaan. Onneksi kirjoittamisessa ei tosiaan ole vastaavia ongelmia. Olisi kovin ikävää, jos henkilö katoaisi kohtauksesta kesken kirjoittamisen. ;) Toisaalta tekstistä voisi tulla aika surrealistista. Kriitikot varmasti ylistäisivät!

Rooibokselle: Kiitos oivallisesta perhostietoudesta! :) Olen jo pitkään miettinyt, että mökille pitäisi hankkia kunnolliset hyönteis- ja lintukirjat kummallisten otusten tunnistamista varten. Kalat ja eläimet tunnistan melko hyvin, mutta etenkin hyönteisissä minulla on vielä paljon opiskeltavaa. Tuo naurisperhonen kiipeilee muuten horsman kukinnossa, mutta lähikuvasta sitä on vaikea tunnistaa. :)

Onko kenelläkään tarkempaa tietoa toukasta tai korennosta?

TuhkaL kirjoitti...

Hassu sattuma, nimittäin äitini sattui löytämään pihaltamme juuri samanlaisen toukan pari päivää sitten! Otin siitä muutaman kuvan, jos joku hyönteistieteilijä sattuisi tulemaan vastaan ja kertomaan kyseisen toukan lajin tarkemmin... äiti itse epäili sen olevan jonkinlainen perhosentoukka (ehkä kaaliperhosen?), mutta varmuutta asiasta ei olla vielä saatu. Mutta voin ilmoitella tännekin mikäli joku osaa kertoa kyseisestä otuksesta edes jotain hyödyllistä. :)

(ja niin, olen seurallut blogiasi jo jonkin aikaa - täällä ruudun takana pyörii myös yksi kirjoittamiseen hurahtanut ihminen - mutten ole saanut ilmoiteltua itsestäni mitään, joten tämä kommentti toimikoon myös eräänlaisena 'hei, minäkin seuraan blogiasi!' -ilmiantona)

TuhkaL kirjoitti...

Nyt löytyi tämän toukan lajikin, eli kyseessähän on isohangokkaan toukka. Alapuolella linkki Wikipedian artikkeliin. Vaan kyllä tuo otus aiheutti minulle päänvaivaa kun yritin miettiä, että mikä se nyt oikein onkaan...

http://fi.wikipedia.org/wiki/Isohangokas

Satakieli kirjoitti...

Tervetuloa lukemaan ja keskustelemaan, TuhkaL! On aina ilahduttavaa, kun ”näkymättömät” kirjoittavat lukijat ilmoittavat olemassaolostaan. :) Iso kiitos myös toukkamysteerin ratkaisemisesta ja kiinnostavasta linkistä! Kävin heti lukemassa mitä toukasta ja perhosesta sanotaan. Toukka on komea, mutta perhonen aika ruma. Tämä yksilö oli varsin kookas, ainakin 7cm:n pituinen ja sillä oli selvä henkselikuvio violetin ruskeassa selässään. Otin toukasta myös kokovartalokuvia, mutta tämä hyökkäyskuva oli ehdottomasti otoksista paras! Toukkaa ärsytti selvästi, mutta onneksi kamerani säästyi muurahaishappo suihkulta. Sellaiseenkin tämä toukka wikipedian mukaan pystyisi. No, nähtävästi tämä otus ei pitänyt minua ja kameraani kovinkaan varteenotettavana uhkana, koska siirtelin sitä vain hellästi paikasta toiseen. Olen pienestä pitäen ollut kiinnostunut kaiken maailman örniäisistä (=Satakielen yleisnimi määrittelemättömälle ryömivälle hyönteiselle) ja olin valtavan riemuissani törmätessäni aurinkoisella hiekkatiellä tähän komeaan yksilöön. Ilmeisesti sinäkin olit, kun kaivoit kameran esille. ;) Luonto on sitten ihmeellinen!

Ahmu kirjoitti...

Aargh, tommonen sontakärsä-toukka kun tulisi pimeällä kujalla vastaan, mutta noin virtahevon kokoisena!

Pahoittelen hiljaisuutta, työt ovat teettäneet kiirettä, mutta harmittavasti leipätyöt eikä se toinen :/

Paula / Luen ja kirjoitan kirjoitti...

Sontakärsä on ihan mahtava kuva. Otus on niin pöhevänä! Heinäkuvaksi valitsen kuitenkin toisen :-)...

Satakieli kirjoitti...

Ahmulle: Kiva kuulla sinusta taas, mutta ymmärrän kyllä että joskus työt vievät ihan kaiken ajan eikä blogeja ehdi juuri selailla. Virtahevon kokoisena tuo tuokka kelpaisi vaikka scifielokuvaan! :)

Paulalle: Pöhevä! :D Aivan mahtava sana!

Rooibos kirjoitti...

Piti palata, löysin nimittäin nimen tuolle tummalle perhoselle. Nokiperhosiin se kuuluu ja on tarkemmin metsänokiperhonen :).

Satakieli kirjoitti...

Rooibokselle: Perhostietäjä iskee jälleen! Hyvä, että selvisi tämäkin mysteeri. :)