perjantai 14. lokakuuta 2011

Kyselyn tulokset, epävarmuutta ja uskoa parempaan

Viikko sitten kirjoitin otsikolla Bonnier ja WSOY, uusi parempi tulevaisuus? ja kysyin teiltä aiotteko lähettää tai lähettäisittekö käsikirjoituksen WSOY:lle. Toinen kyselyistä koski Suomen suurinta kustantamoa vuonna 2015, josta saitte esittää parhaimman arvauksenne. Kiitos kaikille vastanneille! Ensimmäisessä kyselyssä äänensä antoi 19 vastaajaa ja toinen kysely onnistui kalastamaan 15:sta kävijän äänet. Tässä tulokset:

Aiotko lähettää / Lähettäisitkö käsikirjoituksesi Bonnierin omistamalle WSOY:lle? (19)

Kyllä, ehdottomasti. 6 / 31 %
Mahdollisesti, mutta tarkkailen tilannetta vielä jonkin aikaa. 7 / 36 %
En missään nimessä. 2 / 10 %
En osaa sanoa. 4 / 21 %

Minusta on aika hälyttävää, että vain 6 eli alle kolmasosa vastanneista on tai olisi valmis lähettämään käsikirjoituksensa WSOY:lle. Loput ovat yksiselitteisen kielteisiä tai enemmän tai vähemmän epävarmoja siitä, mitä kustantamosta pitäisi tätä nykyä ajatella. Näiden vastausten perusteella WSOY:n imagossa riittäisi siis vielä kiillotettavaa. Tämä on tietysti vain pieni otos, mutta jos kaikki Suomen kirjoittajat ovat näin skeptisiä, en ihmettele enää yhtään, miksi WSOY:llä on nykyään ryhdytty ottamaan vastaan myös 30 sivun tekstinäytteitä. Ehkä posti ei ole enää tuonutkaan WSOY:lle laadukkaita, pitkälle työstettyjä käsikirjoituksia entiseen malliin.

Minäkin olen edelleen varsin epäluuloinen WSOY:n suhteen, vaikka toivon ihan vilpittömästi, että kustantamosta alkaisi vähitellen kuulua parempia uutisia. Hyvä uutinen olisi, jos joku talon jättäneistä kirjailijoista palaisi takaisin tai jos joku talon nykyisistä kirjailijoista päättäisi ihan oma-aloitteisesti kertoa julkisuudessa kustantamon parantuneista oloista. Tällä hetkellä on nimittäin aivan mahdotonta tietää millainen kustantamo WSOY nykyisin on, jollei asiasta satu olemaan sisäpiirin tietoa. Hiljaisuudesta on vaikea päätellä mitään.

Minä aion tarkkailla tilannetta vielä jonkin aikaa ja lähettää odotellessani käsikirjoitukseni muihin kustantamoihin. Hassua, että näin pääsi käymään, sillä alkuperäisessä kustantamo-ohjelmassani WSOY, Tammi ja Otava olivat aivan samalla viivalla. Jokainen niistä tuntui omalla tavallaan kovin houkuttelevalta, kunnes WSOY:n suunnalta alkoi kuulua kummia. Jacques Eijkensin antamat lausunnot kirjailijan ensisijaisuudesta ja runsaasta medianäkyvyydestä olivat ensimmäinen kova kolhu WSOY:n ennen niin hyvään julkisuuskuvaan. Eijkensin ajatusmaailma ei todellakaan vastannut omaani ja päätin saman tien vetää koko kustantamon listaltani. Minulle kirja on aina numero yksi.

Toisessa kyselyssä (Mikä on Suomen suurin kustantamo vuonna 2015?) minulla oli taka-ajatuksena tutkailla millainen mielikuva teillä on WSOY:n tulevaisuudesta. Halusin tietää uskotteko kustantamon lunastavan takaisin entisen paikkansa Suomen suurimpana kustantamona vai arveletteko sen menettäneen johtoasemansa pitemmäksikin aikaa. Tulos kieltämättä yllätti, sillä WSOY:n ja Otavan äänet menivät kyselyssä lopulta tasan (6 / 40 % - 6 / 40%). Kustannusosakeyhtiö Tammeen jaksoi uskoa kaksi (13 %) ja Gummerukseen yksi (6 %) yhteensä viidestätoista vastanneesta. Minä annoin oman ääneni Otavalle, koska minusta tuntuu, että WSOY joutuu vielä jonkin aikaa hakemaan omaa paikkaansa Suomen kustantamokartalla.

Jään seuraamaan kiinnostuksella WSOY:n tulevia vaiheita. Kertokaa minulle, jos kuulette siltä suunnalta hyviä uutisia!

Kiitos vielä kaikille vastanneille ja tervetuloa uudet lukijat Jenni ja Marissa! :) Loppukevennykseksi tarjoan teille tämän sympaattisen siilin. Älkää kysykö mitä tekemistä sillä on tämän postauksen kanssa.

Kuvan siili ei liity WSOY:n tilanteeseen. ;)

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Varmaan noita WSOY:lle myönteisiä kantoja tulee enemmän, kun on vain valmis käsikirjoitus jota tarjota, vähän luulen...kustantajahan se on missä muutkin, ja kyllä ne haluaa, että yhteistyö kirjailijoiden kanssa pelaa.

Satakieli kirjoitti...

Anonyymille: Kiitos kommentista! :) Vuoden 2010 kesällä yhteistyö WSOY:n ja kirjailijoiden välillä ei mitä ilmeisimmin toiminut, koska WSOY:n menestyneimmät kirjailijat (Saisio, Hotakainen, Lander jne.)päättivät lähteä talosta yksi toisensa jälkeen. Olisi mukava tietää toimiiko yhteistyö kustantamon ja kirjailijoiden välillä nyt vai onko mikään muuttunut kesän 2010 jälkeen.

Jere/Words Like Turds kirjoitti...

Aika vähän tulee tuota skeneä sinällään seurattua, sillä totta puhuen olisin varsin tyytyväinen ihan mihin tahansa kustantamoon, joka tekeleistäni kiinnostuisi. Mutta eri hyvä kuitenkin, että löytyy informatiivisia blogeja, joissa voin sivistää itseäni. Cheers.

Satakieli kirjoitti...

Jerelle: Minulla on norsun muisti mitä kustantamoihin tulee. ;) Luen aina aamulla hesarin kulttuurisivut ja skannaan silmilläni kaikki mahdolliset kirja-arvostelut ja kustantamoihin liittyvät uutiset. Yritän siis jatkossakin herätellä täällä keskustelua, jos kustantamomaailmassa tapahtuu jotakin uutta ja mullistavaa. :)

kahil77 kirjoitti...

En muista vastasinko kyselyysi, en varmaan kun en muista. Mutta vastaan, että kyllä, itse asiassa olen kässärini jo sinne lähettänyt. WSOY siinä missä muutkin, ei tässä ole varaa kursailla, kai...

Satakieli kirjoitti...

Kahil77:lle. Saa näihin vastata myöhässäkin. "Lainausmerkit vai ajatusviiva" postaukseenkin tulee säännöllisesti lisää kommentteja, vaikka tekstin julkaisusta on kulunut jo pieni iäisyys. :)

WSOY:n nykytunnelmista on vaikea tietää, mutta ainakin käsikirjoitusten käsittely talossa toimii. Sivuilla lupaillaan, että vastaus tulee 3kk sisällä ja kuulopuheiden mukaan se pitää ilmeisesti myös aika hyvin paikkansa. Siitä WSOY:lle kymmenen pistettä ja satakielimerkki!!! Mikään ei ole inhottavampaa kuin odotella kustantamon päätöstä kuukausitolkulla. Jossakin vaiheessa odottelu alkaa väkisinkin tuntua jo melkein kiusanteolta.